Jest taki głód, którego nie da się zaspokoić kanapką. Czujemy go wszyscy, niezależnie od wieku, wzrostu, zawodu czy wykształcenia. Ten głód to WIEDZA.
Jedni z nas bardziej go sobie uświadamiają i chcą go zaspokoić czymś wykwintnym i sytym, innym wystarczy tani fastfood. Najedzeni wiedzą zachowujemy się bardziej racjonalnie i przyjacielsko. I odwrotnie: głodny Polak – to zły Polak, jak mówi znane porzekadło. Głód wiedzy towarzyszy nam od dziecka: chcemy wszystko poznawać, o wszystko pytamy, wszędzie widzimy tajemnice. Gdy dorastamy próbujemy wielu smaków: pojawiają się nowe wyzwania, wybieramy swoją ścieżkę; decydujemy, kim chcemy zostać. Wiemy już, co jest dla nas niezjadliwe i niesmaczne, a na co cieknie nam ślinka: idziemy na studia, które odpowiadają naszym kubkom smakowym, oblewamy magistra dobrym winem. I w tym momencie uświadamiamy sobie, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. To nie koniec naszej kulinarno-intelektualnej podróży – wręcz przeciwnie: to dopiero jej początek. Musimy otworzyć się na smaki, których jeszcze nie kosztowaliśmy: dostrzegamy potrzebę dokształcania, przekwalifikowania, pędzimy na szkolenia i warsztaty. Głód pogłębia się, chcemy więcej i więcej. Chcemy? Też – ale przede wszystkim: MUSIMY. Nie tylko my żądamy od siebie więcej: żąda tego od nas rynek pracy. Bo rynek zjada tych, którzy nie są głodni wiedzy. Obudź w sobie głód! Nie stań się przystawką dla rynku.
LudzieGlodniWiedzy to miejsce, w którym dowiecie się co robić, żeby się najeść do syta a jednocześnie poczuć dobrze. Będziemy tu poszukiwać najlepszych przepisów na realizację planów zawodowych, poznawać różne ścieżki kariery, zamieszczać nowinki ze świata edukacji, wiedzy i pracy oraz podejmować próbę analizy badań i trendów w rozwoju osobistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz